Zimowe warzywa sezonowe

vegetables-838321_640

Wszyscy wiemy, że produkty sezonowe i lokalne są najzdrowsze. Co zatem wybrać w sklepie, kiedy za oknem plucha lub śnieg? Wtedy też można odżywiać się zdrowo, a my podpowiadamy w jaki sposób!

Jeśli uważacie, że późną jesienią i zimą można zjeść tylko warzywa przetworzone lub dojrzewające pod lampą, wyprowadzamy Was z błędu! Przed Wami krótki przewodnik po zdrowym odżywianiu w tej nieprzyjemnej, zimnej porze roku.

Vogerl_z01

Zimą w kuchni nie musi być nudno! Na naszej liście znajdują się nie tylko znane wszystkim warzywa dostępne przez cały rok, ale i mniej znane lub niedoceniane, a polskie, warzywa typowo zimowe:

  • ziemniaki
  • marchew
  • seler
  • korzeń pietruszki
  • skorzonera (wężymord, salsefia)
  • topinambur
  • korzeń pasternaku 
  • buraki
  • por
  • cykoria 
  • rzepa
  • roszponka
  • brukiew
  • boćwina
  • różne rodzaje kapusty

Suppengrün-2

Wszystkie te składniki doskonale nadają sie na surówki, obiady i przekąski – jest zdrowo, smacznie, sezonowo i lokalnie. Bez wątpienia zdrowsze będą składniki wyhodowane w Polsce niż te, które przemierzyły tysiące kilometrów i dojrzały w sztuczny sposób. 

Wszystko należy do Waszej inwencji, a my… popieramy takie odżywianie! 

— — —

Kochani, jesteśmy obecni również na Instagramie. Warto nas śledzić, aby nie przegapić żadnej nowości na naszej stronie czy informacji o organizowanych przez nas wydarzeniach. Na Facebooku niestety niekiedy wiele umyka, warto więc być z nami i tu:

https://instagram.com/gotujmyzdrowo/

Podobne artykuły...