Wieża z czekoladowych, puszystych pancakes

wieza_pancakes_1

Jeśli amerykańskie naleśniki znacie tylko z filmów, pora to zmienić! Jak polecają Magda i Adam, autorzy bloga Crust and Dust – rozpieszczajcie siebie i innych. A może wykorzystacie ten pomysł na nadchodzące walentynki?

Naleśniki są miękkie, puszyste i… wyśmienicie czekoladowe! Idealne na śniadanie lub deser. Magda i Adam dodali do nich kilka swoich sekretów, dzięki którym naleśniki smakują jeszcze lepiej. Danie nie wymaga oczywiście ani grama soli, zgodnie z naszą inicjatywą Gotujmy Zdrowo – mniej soli.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 łyżeczek kakao
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 1/4 szklianki maślanki
  • 2 jajka
  • 3 łyżki rozpuszczonego i ostudzonego masła

Twarożek kardamonowo-cynamonowy:

  • 200 g twarogu (lubimy od Ziembińskiego i President)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Do rondelka wkładamy masło i mieszając podgrzewamy do rozpuszczenia. Studzimy. Do miski wlewamy maślankę, dodajemy jajka, ostudzone masło. Dokładnie mieszamy (widelcem lub rózgą). W oddzielnej misce mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Łączymy zawartość obu misek. Mieszamy składniki do momentu ich połączenia (w masie mogą być drobne grudki). 

Na rozgrzaną patelnię wlewamy czekoladową masę formując placki o średnicy około 7 cm (my używaliśmy miarki o pojemności 1/4 szklanki). Smażymy na wolnym ogniu czekając, aż na powierzchni placka pojawią się drobne bąbelki powietrza. Przewracamy i smażymy kolejną minutę. Powtarzamy do wyczerpania masy.

W czasie, kiedy smażą się placki, przygotujmy twarożek. Widelcem ucieramy wszystkie składniki na gładką masę. Gotowe placki układamy w stosik, smarujemy serkiem i dekorujemy granatem, orzechami, suszonymi owocami. 

Smacznego!

— — —

Kochani, jesteśmy obecni również na Instagramie. Warto nas śledzić, aby nie przegapić żadnej nowości na naszej stronie czy informacji o organizowanych przez nas wydarzeniach. Na Facebooku niestety niekiedy wiele umyka, warto więc być z nami i tu:

https://instagram.com/gotujmyzdrowo/

Podobne artykuły...