Wegańskie pączki

paczki_1

Czy wiecie, że Tłusty Czwartek – najsłodszy dzień w roku – można świętować nie tylko smacznie, ale i zdrowo? Koniecznie spróbujcie doskonałych, aromatycznych, przyjemnie miękkich pączków wegańskich według pomysłu Mai, autorki bloga qmamkasze!

Pączki nie wymagają dodatku ani grama soli, jak zawsze zgodnie z naszą kampanią Gotujmy Zdrowo – mniej soli.

Składniki na 12 średniej wielkości pączków:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej typ 700
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki bourbona
  • 30 gram drożdży
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 3 łyżki odwaru z siemienia lnianego
  • dwie garście orzechów nerkowca
  • utarta skórka z 1 cytryny
  • opcjonalnie łyżeczka świeżych listków tymianku lub bazylii
  • szczypta różowej soli
  • olej do smażenia kokosowy / rzepakowy
  • gęsty dżem dereniowy, jarzębinowy lub inny
  • cukier kokosowy lub trzcinowy zmielony na puder do posypania

paczki_3Przygotowanie:

Niewielką ilość mleka podgrzewamy w rondelku. Drożdże rozkruszamy do kubka, dodajemy syrop klonowy i ciepłe mleko. Odstawiamy na 10-15 minut w ciepłe miejsce, żeby zaczyn ruszył. Piekarnik nastawiamy na 50 stopni.

Orzechy zalewamy pozostałą ilością mleka i miksujemy blenderem na gładką masę. Do miski wsypujemy czubatą szklankę mąki, utartą skórkę z cytryny, opcjonalnie zioła, zaczyn, odwar z siemienia lnianego, dwie łyżki oleju kokosowego, zmiksowane orzechy nerkowca, mieszamy i wyrabiamy porządnie ciasto. Chodzi o to, żeby podgrzać energicznymi ruchami ciasto, aż będzie elastyczne i przyjemne w dotyku. Ciasto nie może być klejące; jeśli jest – trzeba podsypać je mąką.

Wyrobione ciasto oprószamy mąką, zakrywam ściereczką i wstawiamy do piekarnika, żeby wyrosło. Po około 30 minutach wyciągamy ciasto z piekarnika, wyrabiamy jeszcze raz. Urywamy niewielkie kawałki, rozwałkowujemy je delikatnie w dłoniach, nakładamy łyżeczkę ulubionego dżemu, zawijamy szczelnie, rolujemy w dłoniach i na końcu odrobinę je spłaszczamy. Układamy na blasze, przykrywamy ścierką i wstawiamy na około 15 minut do pieca, żeby wyrosły.

W szerszym, żeliwnym garnku rozgrzewamy olej. Powinien być naprawdę gorący, żeby pączki dobrze wypiekły się w środku. Wrzucamy maksymalnie po 3 pączki i smażymy z obu stron na piękny brązowy kolor. Ważne, żeby pączki nie dotykały do dna – powinny pływać w oleju. Wypieczone pączki wykładamy na papier, żeby odsączyć pozostały olej. Za chwilę lądują na kratce do studzenia. Przestudzone oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego!

— — —

Kochani, jesteśmy obecni również na Instagramie. Warto nas śledzić, aby nie przegapić żadnej nowości na naszej stronie czy informacji o organizowanych przez nas wydarzeniach. Na Facebooku niestety niekiedy wiele umyka, warto więc być z nami i tu:

https://instagram.com/gotujmyzdrowo/

Podobne artykuły...