Wegańskie bułeczki z kiszonymi burakami

sniadanie_dzis

Kuszą smakiem i zapachem, a do tego wyglądają jak różyczki – bułeczki orkiszowe Mai z bloga qmamkasze to pomysł na zdrowe śniadanie lub doskonałą przekąskę. Nie można im się oprzeć!

Do ich przygotowania nie trzeba używać ani grama soli, zgodnie z naszą kampanią Gotujmy Zdrowo – mniej soli!

Składniki:

  • około dwie szklanki mąki orkiszowej typ 750 lub 1100 przesianej
  • 3 łyżki gęstego odwaru z siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 25 gram świeżych drożdży
  • dwie łyżki syropu klonowego albo imbirowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • szczypta pieprzu czarnego
  • szczypta przyprawy korzennej opcjonalnie
  • szczypta różowej soli
  • 3 kiszone buraki zmiksowane blenderem

bulki_orkisz-680x1024Przygotowanie:

Mleko podgrzewamy. Do ceramicznego kubka rozkruszamy drożdże, dodajemy do nich syrop i połowę ciepłego mleka. Odstawiamy na kilka chwil, żeby całość zaczęła pracować.

Pozostałe składniki, oprócz buraków, mieszamy w misce razem z zaczynem i połową ciepłego mleka. Wyrabiamy porządnie sprężyste ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłym miejscu, żeby ciasto wyrosło. Można wstawić do nagrzanego na 40-50 stopni piekarnika, koniecznie przykryć ściereczką lub ręcznikiem kuchennym. 

Szykujemy blachę do pieczenia i wykładamy ją papierem. Wyrośnięte ciasto wyciągamy na blat, wyrabiamy jeszcze raz, dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na średnio cienki placek, smarujemy zmiksowanymi burakami i delikatnie zwijamy w rulon. Ostrym nożem odkrawamy około 3 cm kawałki i układamy je na blasze do pieczenia w niewielkich odstępach. To samo robimy z drugim kawałkiem ciasta.  Przykrywamy bułeczki na 15-20 minut. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Pieczemy bułki przez około 20-30 minut, aż ładnie zbrązowieją.  Wystawiamy do ostygnięcia.

Smacznego!

— — —

Kochani, jesteśmy obecni również na Instagramie. Warto nas śledzić, aby nie przegapić żadnej nowości na naszej stronie czy informacji o organizowanych przez nas wydarzeniach. Na Facebooku niestety niekiedy wiele umyka, warto więc być z nami i tu:

https://instagram.com/gotujmyzdrowo/

Podobne artykuły...