V Europejskie Targi Produktów Regionalnych, Zakopane

Od 10 do 17 sierpnia w Zakopanem zagoszczą V Europejskie Targi Produktów Regionalnych.

baner

Celem letniego spotkania pod Tatrami jest popularyzacja zasad unijnych, dotyczących promocji i ochrony jakości produktów oraz pokazania ich różnorodności. To także prezentacja twórców ludowych, ich rękodzieła i twórczości. Towarzyszą jej warsztaty i pokazy rękodzielnicze, prowadzone przez artystów z różnych regionów kraju i Europy. W programie tej edycji znalazł się Festiwal Oscypka, promocja podhalańskiej bryndzy i degustacje specjałów z 11 krajów. Odbywają się również zawody z udziałem baców oraz publiczności. „Próba smaku”, czyli konkurs na najlepszy oscypek, gdzie brane są pod uwagę: wielkość, kształt i kolor osypka, „Pucynie Oscypka”, „Dojenie i strzyżenie owiec” zawody dla baców, juhasów i honielników. Podczas Targów przeprowadzany jest też konkurs „Na najlepszy produkt Europejskich Targów Produktów Regionalnych”.

Program znajdziesz tu.

 

Podobne artykuły...