Tarta z serem gruyere i pomidorami

pomidorowa2

Nie tylko prezentuje się doskonale – zachwyca również smakiem, a ciepłe kolory przypominają o uciekającym lecie. Przed Wami pyszna tarta bez soli według pomysłu Magdy i Adama, autorów bloga Crust and Dust

Prosta i szybka w przygotowaniu, a do tego nadaje się nie tylko na obiad czy kolację, lecz również na przekąskę, czy następnego dnia na lekki lunch. Ponadto nie zawiera ani grama soli, której odpowiednią ilość dostarcza ser i opcjonalnie dodatek boczku. Zgodnie z naszą inicjatywą Gotujmy Zdrowo – mniej soli

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 pomidory średniej wielkości
  • 100 g tartego sera gruyere
  • 2 plastry wędzonego boczku
  • 2 gałązki tymianku
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżka wody

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na nim ciasto. Boki ciasta nacinamy w 5 miejscach. Pomidory myjemy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy boczek. Smażymy, aż stanie się chrupiący. Gotowy boczek łamiemy na kawałeczki. Na środku ciasta francuskiego (tak na ok. 60% jego powierzchni) układamy ser, posypujemy boczkiem. Układamy pomidorki, oprószamy tymiankiem. W kubeczku rozkłócamy jajko z wodą. Boki ciasta francuskiego zawijamy do środka tak, żeby było widać pomidory. Ciasto smarujemy jajkiem. Gotową tartę wstawiamy do pieca i pieczemy do zezłocenia (ok. 20 minut).

Smacznego!

Podobne artykuły...