Sznycel z indyka marynowany w soku z cytryny – bez soli

Zamarynowana kilkanaście godzin w ziołach pierś indyka w połączeniu z musem z ziemniaków i pietruszki- przepis na obiad bez soli.

Czas przygotowania: 30 minut
Czas marynowania: 12-16 godzin
Składniki:
400 g piersi z indyka
1/2 szklanki oleju
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka tymianku
1 łyżka oregano
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka płatków chili
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
300 g ziemniaków
200 g pietruszki
3 łyżki masła
roszponka
marynata
Sposób przygotowania:
Pierś z indyka myjemy, suszymy i kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Do woreczka strunowego wlewamy sok z cytryny, olej, dodajemy tymianek, oregano, czosnek, chilli, pieprz i indyka. Zamykamy worek. Przewracamy worek w rękach tak, by mięso pokryło się przyprawami. Wstawiamy do lodówki na 12-16 godzin.
Wyciągamy mięso z lodówki. Ziemniaki i pietruszkę obieramy i gotujemy do miękkości. W międzyczasie, mięso smażymy na minimalnej ilości oleju – około 3 minut na każdej ze stron.
Do ugotowanych ziemniaków i pietruszek dodajemy masło i miksujemy na jednolitą masę. Podajemy z indykiem.
sznycel_1Przepis przygotowali autorzy bloga Crust&Dust

Podobne artykuły...