Świąteczny dorsz według Ewy Olejniczak

IMG_63211-e1419419788522-720x340

Ewa Olejniczak – szefowa kuchni, jedna z ambasadorek akcji Cisowianki Gotujmy Zdrowo – mniej soli – postanowiła podzielić się z nami swoimi świątecznymi wspomnieniami oraz przepisem na dorsza. To propozycja dla tych, którzy są ciekawi tradycji w nowym wydaniu.

Święta z dzieciństwa kojarzą mi się ze wspomnieniem smaku ciast pieczonych przez moją mamę. Nie tylko tych gotowych: uwielbiałam oblizywać kule do ucierania ciasta po powstającym murzynku… Wigilijny stół był u nas bardzo tradycyjny: dwanaście potraw, w tym barszcz, zupa grzybowa, śledzie w kilku odsłonach, pierogi, kapusta wigilijna i oczywiście karp. A to ryba, za którą naprawdę nie przepadam. Do tej pory wspomnienie karpia w galarecie budzi we mnie dreszcze.

Kiedy dorosłam, zaczęłyśmy z mamą i siostrą wprowadzać różnego rodzaju innowacje świąteczne. Pojawiały się nowe pomysły na rybę – karp okazał się bowiem tylko symbolem tradycji świątecznej i żadna z nas za nim tak naprawdę nie przepada. Na naszym stole znalazł się na przykład łosoś, żabnica, a ostatnio także dorsz – i to w odsłonie azjatyckiej.

Urozmaicamy święta i podajemy gościom coś wyjątkowego, czego nikt inny im nie przygotuje. W ten sposób nasze Wigilie co roku są zupełnie inne, bo każda z nas przygotowuje jedną wyjątkową potrawę według swojego pomysłu i zawsze jest nie tylko zaskakująco, ale też bardzo smacznie. Świąt nie wyobrażam sobie bez rodziny: mogłabym nie mieć nic do jedzenia, ale muszę być wśród moich kochanych najbliższych.

0ad0b4c9-74d2-421b-b777-b86b2da569bf

Dorsz Teriyaki z grzybami mun i shitake

Składniki dla 4 osób:

  • 720g polędwicy z dorsza atlantyckiego
  • 16szt małych grzybów shitake
  • 4 duże namoczone grzyby mun (więcej o grzybach mun przeczytacie na zaprzyjaźnionym z nami blogu Cisowianki Perlage)
  • 200g groszku cukrowego
  • 100g kiełków fasoli mung
  • 50 ml sosu sojowego
  • imbir
  • czosnek
  • olej

Zalewa – sos:

  •     1 szklanka wody
  •     1/4 szklanki jasnego sosu sojowego
  •     1 łyżeczka imbiru
  •     1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  •     1/4 łyżeczki czosnku w proszku
  •     1,5 łyżki miodu
  •     5 łyżek brązowego cukru

Przygotowanie:

Najpierw robimy zalewę – łącząc wszystkie składniki i gotując je, aż sos zacznie gęstnieć. Marynujemy w nim rybę przez około dwie godziny w chłodnym miejscu. Tak przygotowanego dorsza układamy na blasze i pieczemy w nagrzanym do 180C piekarniku przez 10 min.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pokrojony imbir i czosnek, dodajemy grzyby – shitake i mun – oraz sparzony wcześniej groszek cukrowy. Po 3 minutach smażenia dodajemy sos sojowy i kiełki – cały czas mieszając.

Warzywa serwujemy z upieczoną rybą, do której możemy dodać kawałek cytryny.

Smacznego!

— — —

Kochani, jesteśmy obecni również na Instagramie. Warto nas śledzić, aby nie przegapić żadnej nowości na naszej stronie czy informacji o organizowanych przez nas wydarzeniach. Na Facebooku niestety niekiedy wiele umyka, warto więc być z nami i tu:

https://instagram.com/gotujmyzdrowo/

Podobne artykuły...