Świąteczne inspiracje Sylwii z bloga „Kuchnia w formie”

Jakie świąteczne dania przygotowane przez naszego Eksperta i Szefa Kuchni Water& Wine – Marka Flisińskiego – najbardziej przypadły do gustu Sylwii z www.kuchniawformie.pl? W rozmowie bloggerka zdradza też, jakie są jej ulubione świąteczne potrawy i co szykuje na karnawał.

Róża Augustyniak: Z jakimi wrażeniami wróciłaś ze świątecznego spotkania pod Nałęczowem?

Sylwia Majcher: To popołudnie było nie tylko smakową delicją, ten czas rozpieszczał także zmysły. Dostałyśmy szansę, by się zatrzymać, zerkać nieśpiesznie przez zamglone okna, rozkoszować się tą świąteczną zapowiedzią i dać porwać kulinarnej podróży serwowanej przez niezwykłego szefa kuchni. Pełen pasji udowodnił, że takie spotkania mogą być otarte z banalności i powtarzalności. Swoim talentem odkrył przed nami cudowną wersję świątecznego menu. Zabieram przepis na grzybowy barszcz i tatara z wędzonych ryb. Będą niespodzianką na moim bożonarodzeniowym stole.

IMG_9665

IMG_9740

Fot.: Maciej Stankiewicz (przepisy na wigilijne dania przygotowane przez Marka Flisińskiego znajdziecie tutaj)

Czy potrawy przygotowane przez Marka Flisińskiego wywołały u Ciebie miłe wspomnienia związane ze Świętami?

Bezkonkurencyjna była dla mnie kutia. Mam do niej wyjątkową słabość, bo tę tradycyjną nauczyła mnie robić babcia, którą wojenna zawierucha przegnała ze wschodu na zachód kraju. Zabrała ze sobą to, co miała w pamięci, w tym ten słodki smak. Najpierw przepis przekazała mojemu tacie, który dbał, by kutii u nas nie brakowało, a teraz ja w swoim domu nie wyobrażam sobie świąt bez niej. Ta w wersji Marka, z jednej strony przywołała nazwą najcieplejsze rodzinne wspomnienia, a z drugiej była obłędną niespodzianką. Smakowała wyśmienicie, miała wyważoną dawkę słodyczy i bożonarodzeniowych bakalii; orzechów, migdałów czy pomarańczy. Wciąż się uśmiecham wspominając tę niezwykłą kompozycję i podziwiam dość odważną, nowatorską wariację na temat kutii.

IMG_0086

1-IMG_3439-540x360pierniczkinachoinke-360x540

MG_4560-360x540

Czego nie może zabraknąć u Ciebie podczas wigilijnej kolacji?

Zupa z suszu to u mnie pozycja obowiązkowa. Nie kompot, nie deser, a klasyczna zupa. Gotowana, ciepła, zagęszczana domowym budyniem z wanilią, z bakaliami, których nie należy żałować. Zupa to moje wigilijne dzieciństwo, moje wspomnienie domu, moja tradycja, którą pielęgnuję uparcie, wbrew sugestiom, żeby ograniczyć się do kompotu. Zupa rozgrzewa po zimowym spacerze, pachnie cynamonem i pomarańczową skórką. Bez zupy nie ma świąt po prostu. Piekę też sernik, ale każdego roku inny. W minione święta żurawinowy, teraz waham się między śliwkowym z czekoladą albo pomarańczowym. Z dań klasycznych serwuję kapustę z grochem, która smakuje mi tylko w czasie Bożego Narodzenia w towarzystwie sosu z prawdziwków albo podgrzybków. Od karpia uciekam w stronę śledzi, których wciąż nie mam odwagi podać po szwedzku z czekoladą.

1-1-DSC_0535-540x326

 

DSC_0539-540x358

Zaraz po Świętach czeka nas karnawał, czym w tym okresie lubisz dogadzać sobie i najbliższym?

Karnawał to czas lekkości i przyjemności, więc najlepiej smakują drobne przekąski. Idealnie sprawdzą się zaczerpnięte z mojej ostatniej podróży do Hiszpanii popularne tapasy. Krewetki skąpane w oliwie, ośmiorniczki z cytryną i pietruszką, niewielkie tarty z papryką, pomidorami i serem, kiełbasa chorizo w plasterkach z ziemniakami. Zamiast robić skomplikowane sałatki lepiej oddać pole fantazji gościom, dając im jedynie narzędzia w postaci pokrojonych surowych warzyw i owoców, dipów o różnych smakach. Niech sami łączą w rytm zgodny z ich potrzebami i upodobaniami. Na domowej imprezie świetną rolę odegra zestaw do raclette. Każdy z gości dostaje swoją niewielką patelnię, zestaw produktów do wyboru i przygotowuje własną koncepcję dania. Fantastyczna zabawa i pyszne menu.

MG_2710-360x540MG_5772-360x540Sylwia wspiera akcję Cisowianki „Gotujmy zdrowo – mniej soli!”. Wczoraj w jej ramach publikowaliśmy przepis bloggerki na sałatkę z brokułów i kalafiora, z serem feta, świeżymi ziołami i sosem na bazie jogurtu i czosnku.

 

Podobne artykuły...