Świąteczne inspiracje Crust&Dust

Biorący udział w akcji Cisowianki „Gotujmy zdrowo- mniej soli!” bloggerzy spotkali się w restauracji Water&Wine, by wspólnie przetestować wigilijne potrawy. O wrażenia ze spotkania oraz ulubione świąteczne i karnawałowe przysmaki pytamy autorów bloga Crust&Dust.

Róża Augustyniak: Jakie wigilijne smaki zainspirowały Was podczas spotkania w Nałęczowie? Jak minął czas, czego spróbowaliście?

Magda Gendźwiłł: Spotkanie w Nałęczowie było wspaniałym doświadczeniem. Dekonstrukcja klasycznych wigilijnych dań zaskoczyła nas i zachęciła do przyjrzenia się własnym rytuałom świątecznym. Najbardziej inspirująca była kutia z jaglanki i nasion rzepaku z lodami „z makutry”. Daniem, które spróbujemy odtworzyć przynajmniej częściowo będzie z pewnością barszcz grzybowy z dodatkiem soku z kiszonej kapusty. Był rewelacyjny. Restauracja Water&Wine i jej cudowne otoczenie przeniosło nas w zupełnie inny świat – bajkowy świat Świąt w którym nie istnieje czas, nie istnieją obowiązki. Świat, który daje możliwość odpoczynku przy wspaniałym jedzeniu w doskonałym towarzystwie.

Czego nie może zabraknąć u Was na wigilijnym stole i w okresie świątecznym?

Na naszym wigilijnym stole nie może zabraknąć kutii z pęczakiem, suszonymi owocami i orzechami. Nie może zabraknąć też kompotu z suszu, który pijemy w zasadzie tylko w Święta i Nowy Rok. Adam nie wyobraża sobie świąt bez śledzia z marchewką, a ja bez śledzia pod pierzynką. Nie ma świąt bez piernika staropolskiego i makowców. Tak naprawdę, nie wyobrażamy sobie, że na wigilijnym stole mogłoby zabraknąć dań, które jemy od zawsze. Nawet do karpia się przekonaliśmy i za żadne skarby nie wyrzucilibyśmy go z listy świątecznych dań.

keks2

Jakie przekąski polecilibyście na czas karnawału, który niedługo się rozpocznie?

Naszą ulubioną karnawałową przekąską jest tapenada z czarnymi oliwkami i figami, która stanowi idealną przekąskę i smakuje wszystkim gościom. Poza tym, karnawał to dla nas pączki, churros, racuchy, faworki i wszystko to, co tłuste, słodkie i grzeszne. W końcu karnawał jest taki krótki!

tapenada_1

Na blogu Crust&Dust znajdziecie pomysły na smaczne, jadalne prezenty wigilijne. M.in. na konfiturę z chorizo i boczku , czy syrop do herbaty z kandyzowanymi cytrynami. A my wkrótce przedstawimy Wam relację ze świątecznego spotkania w Nałęczowie.

syrop_1dzem_chorizo_1

Podobne artykuły...