SUSHI DLA LENIWYCH

Magda z www.daretocook.pl styczeń postanowiła przeznaczyć na detoks. Zamiast ciężkostrawnych potraw, proponuje sałatkę ze składników sushi – oczywiście bez soli!

Składniki na 2 porcje:

100 g łososia surowego, lub wędzonego

imbir marynowany

2 rzodkiewki

1 marchewka

1/2 ogórka

1 awokado

1 płat nori

sezam

Sos:

łyżka oleju sezamowego

2 łyżki octu ryżowego

łyżeczka sosu sojowego

1 łyżeczka drobno startego imbiru

szczypta wasabi

Ryż:

200 g ryżu ( kubek )

1 kubek wody

2 łyżki cukru

2 łyżki octu ryżowego

ćwierć łyżeczki soli

Zrzut ekranu 2015-01-06 o 00.30.05

Sposób przygotowania:

Ryż kilkukrotnie (4-6 razy) płuczemy zimną wodą. Kiedy woda jest klarowna przekładamy ryż do garnka i zalewamy kubkiem zimnej wody. Odstawiamy na 30 min. Po tym czasie wstawiamy ryż na gaz, doprowadzamy do wrzenia, skręcamy ogień na min., przykrywamy i gotujemy kwadrans. Ryż zdejmujemy z ognia i trzymamy pod przykryciem kolejne 20 min. Ciepły przekładamy do płaskiego naczynia i zalewamy mieszanką octu z solą i cukrem. Zostawiamy do wystygnięcia i podajemy w temperaturze pokojowej.

Do miseczek nakładamy ryż, pokrojoną w plasterki rybę, ogórek pocięty w słupki, marchewkę, awokado w plasterkach, imbir marynowany i plasterki rzodkiewki. Nori tniemy nożyczkami w cieniutkie paseczki. Sałatkę posypujemy sezamem i paseczkami z glonów. Podajemy z sosem.

Zrzut ekranu 2015-01-06 o 00.29.34

Podobne artykuły...