Spaghetti z boczkiem, kaparami i bursztynem

spaghetti2

Delikatne, chrupiące kapary i wyrazisty ser bursztyn z makaronem – to idealny, pyszny, aromatyczny obiad według pomysłu Magdy i Adama, autorów bloga Crust and Dust

Jeśli jeszcze nie znacie sera bursztyn, posłuchajcie rady naszych zaprzyjaźnionych blogerów – jest rajem dla kubków smakowych, bez porównania z serami, które wszyscy dobrze znamy. A danie z nim nie wymaga dodatku soli, zgodnie z naszą inicjatywą Gotujmy Zdrowo – mniej soli!

Składniki na 2 porcje: 

  • 200 g spaghetti
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • 6 plastrów wędzonego boczku
  • 4 łyżki tartego sera bursztyn 

Przygotowanie:

Wstawiamy wodę na makaron i jej nie solimy (kapary i boczek są wystarczająco słone). Boczek kroimy lub tniemy w cienkie paski. Na patelnię wlewamy olej, wrzucamy kapary i smażymy 4 minuty. Do zagotowanej wody wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Do kaparów dodajemy boczek i smażymy mieszając co jakiś czas kolejne 5 minut. Spaghetti odcedzamy, wkładamy do garnka. Dodajemy zawartość patelni, dokładnie mieszamy. Makaron układamy na talerzach i posypujemy serem. 

Smacznego!

— — —

Kochani, jesteśmy obecni również na Instagramie. Warto nas śledzić, aby nie przegapić żadnej nowości na naszej stronie czy informacji o organizowanych przez nas wydarzeniach. Na Facebooku niestety niekiedy wiele umyka, warto więc być z nami i tu:

https://instagram.com/gotujmyzdrowo/

Podobne artykuły...