Śledzie z figami, orzechami i olejem lnianym

figa

Śledzie to prosta w wykonaniu i powszechnie lubiana przekąska. Można przyrządzić je na wiele sposobów, warto jednak pamiętać, że sekret dobrego smaku tkwi zarówno w jakości ryby, jak również w dodatkach.  

Sylwia z Kuchni w formie proponuje śledzia z figami, orzechami i olej lnianym, który przywiozła z wigilijnego spotkania w Nałęczowie. Podobno tak przyrządzona ryba to również znakomita opcja dla tych, co za śledziem nie przepadają. Spróbujecie?

MG_4405-360x540

Składniki:

– 3 matiasy

– 2 szalotki

– 3 łyżki posiekanych i podprażonych orzechów włoskich

– 3 łyżki posiekanych fig

– ok. 50 ml oleju lnianego

– ziarna czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:

Matiasy moczymy w wodzie przez co najmniej 2 godziny. Jeżeli masz więcej czasu, dobrze jest zostawić je w wodzie na całą noc. Dokładnie osuszamy śledzia papierowym ręcznikiem i kroimy. Szalotkę dzielimy w półplasterki i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy ją na 15 minut i odsączamy. Orzechy włoskie podprażamy na suchej patelni i siekamy na drobno. Figi kroimy i mieszamy z podprażonymi orzechami. W słoiku lub w misce układamy po kolei warstwami. Najpierw śledzie, następnie cebula i orzechy z figami oraz pieprz. Całość zalewamy olejem lnianym. Śledzie z figami i orzechami wkładamy do lodówki na co najmniej 4-8 godzin lub całą noc. Przed podaniem można skropić sokiem z cytryny.

MG_4416-360x540

Smacznego!

Podobne artykuły...