Sezon na Korczaka: wołowina

wołowina

Jak dbać o to, co lokalne i tradycyjne, czyli niesamowite warsztaty w duchu Slow Food z poszukiwaczem smaków i szefem kuchni Kubą Korczakiem.

Zdrowo i sezonowo – to hasła przewodnie serii spotkań, których sercem jest Kuba – ekspert kulinarny stacji TVN24. Od ponad dekady dzieli się swoim doświadczeniem prezentując regionalne i nieodkryte polskie smaki. Pierwsze jego zajęcia odbędą się już w przyszły piątek w warszawskiej szkole kulinarnej Masala Skład Bananów. Miejsce to znane jest z niebanalnych pomysłów i wyjątkowego klimatu.

Będzie gotowanie, przyprawianie i… konsumowanie. Oprócz praktyki uczestnicy zdobędą także kilka cennych wskazówek teoretycznych. Między innymi dowiedzą się, jak odróżnić wołowinę mięsną od mlecznej oraz dlaczego warto szukać mięsa sezonowanego. Istotną kwestią będzie również poruszenie tematu certyfikacji produktów mięsnych. Chef Korczak zdradzi także wszystkie tajemnice idealnego steku oraz opowie o zupełnie niedocenianych walorach zdrowotnych wołowiny. Z pewnością będą to 4 godziny niezapomnianych wrażeń i smakowitych doznań kulinarnych.

korczak

Apetyt rośnie na samą myśl o planowanych daniach: tatar z rostbefu z ostrygą i szpinakiem, plastry długo gotowanego ozorka wołowego zapieczone z masłem ziołowym, stek z antrykotu z puree ze skorzonery i galaretka z krwi wołowej z kandyzowanymi cytrusami.

Więcej informacji znajdziecie tutaj.

Zdjęcie: http://magazyn-kuchnia.pl

Podobne artykuły...