Schab na duszonej rukoli z fenkułem i figami

schab3

Litewski ser Dziugas zamiast soli? Wyśmienita alternatywa! Magda i Adam z bloga Crust&Dust przygotowali dla nas znakomitą opcję na  prosty, smaczny, a przede wszystkim zdrowy obiad. 

Jeśli szukacie pomysłów na niebanalne dodatki do dań, to połączenie fig, rukoli i fenkułu z pewnością Was zachwyci. Przepis zainspirowany naszą akcją „Gotujmy zdrowo – mniej soli”.

schabCzas przygotowania: 40 minut

Składniki na 4 porcje:
– 500 g schabu
– 1 łyżeczka pieprzu
– 1 łyżeczka oregano
– 2 łyżki oleju rzepakowego
– 4 łyżki startego sera Dziugas
– 12 fig
– 50 g rukoli
– 1 fenkuł
– 2 łyżki soku z cytryny
– 1/4 szklanki wody
– ew. bagietka

 

Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Schab oprószamy oregano i smażymy na oleju po 3 minuty na każdej ze stron.  Usmażone mięso kładziemy na blaszkę do pieczenia, oprószamy serem Dziugas i wstawiamy do piekarnika na 10 minut. Pieczemy, aż ser się zezłoci. Figi kroimy w ćwiartki. Fenkuł kroimy w cienkie paski. Na patelnię na której smażyliśmy schab wlewamy sok z cytryny i 3 łyżki wody, wrzucamy pokrojony fenkuł i figi. Ciągle mieszając smażymy 2 minuty, dodajemy rukolę, smażymy 30 sekund. Patelnię zdejmujemy z ognia i mieszamy. Schab wyciągamy z piekarnika. Podajemy z rukolą i bagietką.

Smacznego!

Podobne artykuły...