Sałatka z roszponką, gorgonzolą, granatem i pomarańczami

MG_8311-kopia (1)

Tęsknicie za wiosną na talerzu? Agata z bloga Kuchnia w formie spieszy z pomocą! Przed Wami feeria barw i smaków w lekkiej, pysznej i zdrowej sałatce z wyrazistą gorgonzolą i świeżymi, aromatycznymi owocami. 

Danie nie zawiera ani grama soli, jak zawsze zgodnie z naszą kampanią Gotujmy Zdrowo – mniej soli.

Składniki:

  • 2 garście roszponki
  • pół małego granatu
  • 70g sera gorgonzola
  • 1 pomarańcza (najlepiej sycylijska)
  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
  • oliwa pomarańczowa (można zastąpić zwykłą)

Sposób przygotowania:

Roszponkę umyj i wysusz w suszarce do sałaty (lub rozkładając ją na papierowych ręcznikach). Pomarańczę sycylijską wyfiletuj (odkrój najpierw końce pomarańczy, a następnie nożem obetnij skórkę, prowadząc nóż od góry do dołu, odkrawając razem z biała skórką, a następnie małym nożykiem wytnij cząstki pomiędzy błonkami albedo). Granata przekrój na pół i trzymając go nad miseczką (pestkami w dół), pukaj w skórkę drewnianą łyżką. Pestki granatu wraz z sokiem same wypadną, bez brudzenia rąk! Gorgonzolę pokrój w nieduże kawałki (na 1 kęs). Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą (również sok z grantu), dolewając oliwę do smaku (użyłam smakowej – pomarańczowej, ale możecie dać zwykłą lub zrobić sami oliwę pomarańczową: do oliwy wystarczy włożyć skórkę pomarańczową i zostawić w ciemnym miejscu na ok.2 tygodnie). Sałatkę przełóż na 2 talarze i posyp pokrojonymi orzechami włoskimi.

Smacznego!

— — —

Kochani, jesteśmy obecni również na Instagramie. Warto nas śledzić, aby nie przegapić żadnej nowości na naszej stronie czy informacji o organizowanych przez nas wydarzeniach. Na Facebooku niestety niekiedy wiele umyka, warto więc być z nami i tu:

https://instagram.com/gotujmyzdrowo/

Podobne artykuły...