Sałatka z pieczonych pomidorów z malinowym dressingiem

D71A4845 - Copy

Słodkie i soczyste pomidory, których upieczenie wydobywa z nich to, co najlepsze: aromat lata i wakacji! Magda, autorka bloga Dare To Cook, łączy je w wyjątkowej sałatce z fetą i… malinami!

To danie, któremu w upalny dzień nie można się oprzeć – lekkie, pyszne, aromatyczne… I bez grama soli – odpowiednią słoność zapewnia tutaj wyrazisty ser feta. Zgodnie z naszą inicjatywą Gotujmy Zdrowo – mniej soli!

Składniki:

  • kilka rożnych rodzajów pomidorów: żółtych, czarnych, malinowych, koktajlowych, śliwkowych, butelkowych… na jakie tylko macie ochotę!
  • kostka twardej fety
  • garść świeżej bazylii
  • 1 papryczka chilli
  • garść malin
  • oliwa
  • łyżeczka octu balsamicznego

D71A4738b

Przygotowanie:

Pomidory kroimy na mniejsze kawałki, fetę kruszymy, chilli tniemy w plasterki, skrapiamy oliwą i pieczemy ok. 40 min. Na patelni podgrzewamy oliwę z octem balsamicznym i malinami. Sałatkę podajemy z malinowym dressingiem i świeżą bazylią. Wyśmienita na ciepło i na zimno!

Smacznego!

Podobne artykuły...