SAŁATKA Z KALAFIORA I BROKUŁÓW BEZ SOLI

Późna jesień nie oferuje nam wiele świeżych warzyw. Sylwia z www.kuchniawformie.pl wykorzystuje jednak chętnie to, czego w tym okresie pod dostatkiem – sycące kalafiory i brokuły. Łączy je ze słonym serem feta, a sos komponuje na bazie jogurtu z czosnkiem i świeżymi ziołami.

1-DSC_0298-345x540

Składniki:

główka ( niezbyt duża) brokuła

główka niewielkiego kalafiora

ser feta

ząbek czosnku

duży jogurt naturalny

garść świeżej bazylii albo tymianku

1/3 szklanki płatków migdałowych

1-DSC_0302-540x358

Sposób przygotowania:

Kalafior i brokuł podzielić na różyczki, w garnku zagotować wodę, wrzucić najpierw kalafior i gotować około 5 minut. Odcedzić, do wody wsypać brokuły, gotować 3-4 minuty, tylko tak, by brokuły się sparzyły.(Można także ugotować je na parze) Warzywa odcedzić. Przestudzić. Zimne przełożyć do miski, brokuły i kalafior wymieszać. Czosnek rozdrobnić, zioła posiekać, ser pokroić, dodać jogurt i wymieszać sos. Sosem zalać warzywa. Płatki migdałowe uprażyć na patelni.  Posypać nimi sałatkę. Podawać z grzanką.

Podobne artykuły...