Sałatka z cykorii z duszonymi winogronami, burakiem i pekanami

cykoria3

Przed Wami najpiękniej podana sałatka, jaką można sobie wyobrazić – w… liściach cykorii! Nie tylko prezentuje się doskonale, ale i wyjątkowo smakuje, a do tego jest źródłem zdrowia. Poznajcie pomysł Magdy i Adama, autorów bloga Crust and Dust.

Danie nie zawiera ani grama soli, zgodnie z naszą kampanią Gotujmy Zdrowo – mniej soli. Na blogu Magdy i Adama znajdziecie także porady, jak wybrać w sklepie najlepszą cykorię oraz co jeszcze dobrze się z nią komponuje.

Składniki na 4 porcje:

  • 4 liście cykorii (1 główka)
  • 1/2 jabłka
  • 12 winogron bezpestkowych
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1 mały pieczony burak
  • 40 g sera typu feta
  • 12 pekanów lub orzechów włoskich

Przygotowanie:

Z cykorii zdejmujemy liście, myjemy je i osuszamy ręcznikiem papierowym. Jabłko kroimy na 4 kawałki i pozbywamy się gniazda nasiennego (zostawiamy skórę). Na patelnię wrzucamy masło, jabłko, winogrona. Posypujemy rozmarynem i smażymy na małym ogniu 4 minuty, aż jabłka zmiękną. Owoców najlepiej nie mieszać, żeby się nie rozpadły. Buraka obieramy i kroimy w cienkie słupki. Ser kroimy w kostkę. Na każdym liściu układamy jabłka, winogrona, buraki, fetę i orzechy. Serwujemy. 

Smacznego!

— — —

Kochani, jesteśmy obecni również na Instagramie. Warto nas śledzić, aby nie przegapić żadnej nowości na naszej stronie czy informacji o organizowanych przez nas wydarzeniach. Na Facebooku niestety niekiedy wiele umyka, warto więc być z nami i tu:

https://instagram.com/gotujmyzdrowo/

Podobne artykuły...