Ravioli z ricottą i wędzonym łososiem

MG_4198-kopia

Nie ma nic lepszego w ravioli niż lekki, kremowy farsz z ziołową nutą i pysznym, wyrazistym łososiem. Poznajcie sposób Agaty z bloga Kuchnia w formie na krótką przejażdżkę do włoskiej kuchni!

Dzieło wieńczy doskonałe masło szałwiowe, a całe danie nie zawiera ani grama soli – zgodnie z naszą kampanią Gotujmy Zdrowo – mniej soli

Składniki (na 2 porcje, 15 sztuk):

  • 1 szklanka mąki poznańskiej lub luksusowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy
  • 100g ricotty
  • 75g wędzonego łososia (może być sałatkowy)
  • 1 łyżeczka posiekanej świeżej szałwii
  • skórka otarta z 1/3 cytryny
  • pieprz
  • 1 rozkłócone jajko
  • 25g masła klarowanego (lub ok. 30-35 zwykłego i przy rozpuszczaniu zbierz i wyrzuć wytrącone białe szumowiny)
  • 5 -8 listków szałwii

MG_4164-kopia

Przygotowanie:

Zrób ciasto na ravioli –  wysyp mąkę na blat, tworząc kopiec. Pośrodku zrób zagłębienie i daj tam jajko i oliwę. Zagnieć mąkę do środka i zagniataj całość kilka minut, aż otrzymasz elastyczne, miękkie ciasto. Jeśli jest za suche, dodaj trochę wody, jeśli za miękkie, podsyp mąką. Odstaw ciasto na 30 minut, by odpoczęło.

Ricottę wymieszaj z posiekanym łososiem, posiekaną szałwią i posiekaną skórką cytrynową. Dopraw do smaku pieprzem. Ciasto podziel na 2 części (nie musisz tego robić, ale tak łatwiej jest wałkować) i cienko rozwałkuj każdy płat ciasta. W razie potrzeby podsypuj blat mąką. Na 1 blat ciasta kładź łyżeczką farsz, tworząc kopczyki. Zostaw między nimi miejsce na sklejenie. Miejsce na sklejenie posmaruj jajkiem, przykryj całość drugim płatem ciasta i dociśnij. Wykrawaj ravioli specjalnym radełkiem lub nożem lub radełkiem do pizzy. Przykryj ravioli ściereczką.

Zagotuj wodę. W małym rondelku rozpuść masło, dodaj całe liści szałwii i duś chwileczkę. Do wrzącej wody wrzuć ravioli i gotuj ok.5-6 minut, aż będą miękkie. Ravioli z ricottą i łososiem podawaj polane szałwiowym masłem.

Smacznego!

— — —

Kochani, jesteśmy obecni również na Instagramie. Warto nas śledzić, aby nie przegapić żadnej nowości na naszej stronie czy informacji o organizowanych przez nas wydarzeniach. Na Facebooku niestety niekiedy wiele umyka, warto więc być z nami i tu:

https://instagram.com/gotujmyzdrowo/

Podobne artykuły...