Portugalska sałatka z ciecierzycy z makrelą i awokado

portugalska sałatka z czarnej ciecierzycy  z makrelą i awokado5

Tęsknicie za wakacjami? Kasia, autorka bloga ChilliBite, zabiera Was na wycieczkę po smakach Portugalii i obiecuje, że „od razu poczujecie się jak nad brzegiem Atlantyku”. Przygotujcie się na zabawę smakiem i kolorami!

Danie nie zawiera soli, zgodnie z naszą kampanią Gotujmy Zdrowo – mniej soli.

Składniki:

  • 100g suchej ciecierzycy lub 250g ciecierzycy z puszki, odsączonej i opłukanej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 liść laurowy
  • 120g portugalskiej makreli bez skóry i ości
Dressing:
  • 1 nieduża szalotka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy z całymi ziarnami gorczycy
  • 1 łyżka jasnego octu balsamicznego lub białego octu winnego
  • płaska łyżeczka miodu akacjowego (lub innego dobrego jasnego miodu z pasieki)
  • 70ml oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 duży pomidor
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 łyżki kaparów
  • garść zielonych, drylowanych oliwek
  • 2 łyżki posiekanych drobno listków natki pietruszki
  • szczypta płatków chilli
  • opcjonalnie łyżka posiekanych listków świeżej mięty

portugalks sałatka z czarneo ciecierzycy z makrelą i awokado kolaż

Przygotowanie:

Jeśli używasz suchej ciecierzycy, umyj ja dokładnie na sicie, zalej ją na 12-20 godzin litrem chłodnej wody z dodatkiem 1 łyżeczki sody oczyszczonej. Potem odcedź, przepłucz, zalej 1/2 litra świeżej wody, dodaj liść laurowy i gotuj ok 45 minut, aż będzie miękka, ale nie rozpadająca się. Odszumuj cieciorkę z piany w trakcie gotowania. Pamiętaj, by nie solić wody do gotowania. W międzyczasie przygotuj wszystkie pozostałe składniki sałatki. 

Jeśli używasz cieciorki z puszki, umyj ją, osącz i zalej na 5 minut wrzątkiem, by się nieco zagrzała, a następnie odcedź. Możesz też podgrzać ją przez 1-2 minuty w mikrofali pod przygryciem. Cieciorka powinna być ciepła, gdy wymieszamy ją z dressingiem.

Posiekaj drobniutko szalotkę, przełóż do słoiczka, zalej sokiem z cytryny i odstaw na 15 minut. Dodaj do słoika pozostałe składniki dressingu i potrząsając połącz w gładką emulsję. Wymieszaj dressing z ciepłą cieciorką. 

Awokado przekrój wzdłuż na pół, usuń pestkę i zdejmij skórkę, a miąższ pokrój w grubą kostkę. Paprykę i pomidora umyj, usuń pestki, a miąższ pokrój w drobną kostkę. Oliwki odsącz i pokrój na ćwiartki lub ósemki jeśli są duże. Wymieszaj ciepłą cieciorkę w dressingu z pokrojonymi warzywami, dodaj kapary, natkę i opcjonalnie listki mięty. Podawaj sałatkę w małych miseczkach lub czystych puszkach po konserwach rybnych. Na wierzchu układaj duże kawałki filetów z makreli, oprósz całość płatkami chilli i podawaj z kieliszkiem dobrego, portugalskiego wina. 

Smacznego!

— — —

Kochani, jesteśmy obecni również na Instagramie. Warto nas śledzić, aby nie przegapić żadnej nowości na naszej stronie czy informacji o organizowanych przez nas wydarzeniach. Na Facebooku niestety niekiedy wiele umyka, warto więc być z nami i tu:

https://instagram.com/gotujmyzdrowo/

Podobne artykuły...