Pomidorowo – brzoskwiniowe gazpacho

gaspacho

Mamy dla Was ratunek na upalne dni! Zaskakujące połączenie brzoskwini i pomidora to pomysł Magdy z bloga Dare To Cook, która wyczarowała dla nas przepyszny chłodnik.

Gdy za oknem lato, wręcz nie możemy sobie odmówić pysznego, orzeźwiającego chłodnika! ołączenie brzoskwini i pomidora to nie tylko wspaniały kolor, ale i… zniewalający smak! Samo zdrowie i orzeźwienie. Oczywiście bez soli, zgodnie z naszą inicjatywą Gotujmy Zdrowo – mniej soli.

Składniki:

  • 1,5 kg pomidorów dojrzałych, słodkich np. malinowych
  • 4 brzoskwinie
  • 250 g słodkich małych odmian papryk
  • 1 papryczka habanero, lub chilli
  • garść bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie:

2 brzoskwinie tniemy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy z pociętą 1/3 częścią bazylii. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Papryczki pieczemy w 200 stopniach w piekarniku,aż skórka zrobi się czarna. Upieczone wkładamy do torebki foliowej, zamykamy i odstawiamy na kilka minut. Dzięki temu zabiegowi skórka z nich bardzo łatwo zejdzie. Obrane papryczki blenderujemy z pozostałymi składnikami i odstawiamy do lodówki na min. 2 godziny.  Podajemy z salsą z brzoskwiń, świeżą bazylią i kostką lodu.

Smacznego!

Podobne artykuły...