Polenta z jajkiem w koszulce i boczkiem

polenta2

Jeśli macie ochotę na śniadanie w całkiem nowym wydaniu, pora odkryć pełną smaku kaszę kukurydzianą. Magda i Adam, autorzy bloga Crust and Dust, proponują ją z jajkiem, boczkiem i szczypiorkiem – pożywnie, smacznie, kolorowo, aromatycznie… i oczywiście bez soli!

Nowe smaki odkrywacie jak zawsze zgodnie z naszą kampanią Gotujmy Zdrowo – mniej soli. O rodzajach kaszy kukurydzianej i o tym, jaką wybrać najlepiej, przeczytacie na blogu Magdy i Adama.

Składniki:

  • 1/4 szklanki polenty (kaszki kukurydzianej)
  • 2 szklanki mleka zwykłego lub migdałowego
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki tartego parmezanu (opcjonalnie) 
  • 2 jajka
  • 4 łyżki plastry boczku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku 
  • 1 łyżka octu 

Przygotowanie:

Do rondla wlewamy mleko, dodajemy kaszę i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając, aż kaszka zrobi się gęsta – ok. 10 minut. Do ugotowanej kaszy dodajemy masło, parmezan i mieszamy. Boczek kroimy w drobne paseczki. Smażymy na suchej patelni, aż będzie chrupki. Polentę wlewamy do 2 miseczek, oprószamy boczkiem. 

Do rondelka wlewamy 1/2 litra wody. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy ocet.  Do miseczki wbijamy jajko. W rondelku mocno mieszamy wodę, aż na środku powstanie wir i pewnym ruchem „na raz” wlewamy jajko. Gotujemy 30 sekund. Wyciągamy cedzakiem i kładziemy na polencie. Powtarzamy z kolejnym jajkiem. Gotową polentę obsypujemy szczypiorkiem i serwujemy.

Smacznego!

— — —

Kochani, jesteśmy obecni również na Instagramie. Warto nas śledzić, aby nie przegapić żadnej nowości na naszej stronie czy informacji o organizowanych przez nas wydarzeniach. Na Facebooku niestety niekiedy wiele umyka, warto więc być z nami i tu:

https://instagram.com/gotujmyzdrowo/

Podobne artykuły...