Poke Poke czyli sashimi surfera z czarną komosą ryżową

dyptyk1 — kopia

Ta pyszna i pełna zdrowia sałatka przeniesie Was prosto na… Hawaje. Jest idealna na poświąteczny czas, kiedy mamy ochotę na lekką dietę i gdy chcemy uciec od mrozu z ciepłe kraje. Sprawdzi się też jako danie sylwestrowe! Poznajcie doskonały przepis Magdy, autorki bloga Dare To Cook!

Pyszna komosa ryżowa, pikantna salsa i wasabi. A do tego – ani grama soli, zgodnie z naszą inicjatywą Gotujmy Zdrowo – mniej soli!

Składniki na 2 porcje:

  • 500 g bardzo świeżego łososia
  • 1/3 szklanki jasnego sosu sojowego
  • 1/3 szklanki oleju sezamowego
  • 1/3 łyżeczki pasty sambal oelek
  • 2 cebulki dymki
  • 1/2 szklanki czarnej quinoa
  • 1 awokado hass – opcjonalnie
  • wasabi w proszku

Przygotowanie:

Łososia tniemy w kostkę i marynujemy mieszance w sosów i pikantnej pasty sambal oelek z drobno posiekaną dymka. Quinoa gotujemy w wodzie zgodnie z instrukcją z opakowania. Do miseczek nakładamy komosę ryżową, wokół układamy łososia i posypujemy przez drobne sitko wasabi. Opcjonalnie podajemy z awokado skropionym sokiem z cytryny.

Smacznego!

— — —

Kochani, jesteśmy obecni również na Instagramie. Warto nas śledzić, aby nie przegapić żadnej nowości na naszej stronie czy informacji o organizowanych przez nas wydarzeniach. Na Facebooku niestety niekiedy wiele umyka, warto więc być z nami i tu:

https://instagram.com/gotujmyzdrowo/

Podobne artykuły...