Pieczone ziemniaki z pomarańczą

ziemniaki_pomarańcze

Maia, autorka bloga qmamkasze, podzieliła się z nami doskonałym pomysłem na wyjątkowe danie w sam raz na karnawał: nie bójcie się łączyć smaków i kolorów – sprawdźcie, jak przygotować ziemniaki z… aromatyczną pomarańczą i świeżymi ziołami!

Danie nie wymaga dodatku ani grama soli, zgodnie z naszą kampanią Gotujmy Zdrowo – mniej soli

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków ze skórką
  • dwie pomarańcze
  • 5 łyżek oleju rzepakowego dobrej jakości
  • pół łyżeczki utartej skórki pomarańczowej
  • 1/2 łyżeczki przyprawy masala tea
  • większa szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • większa szczypta wędzonej soli
  • garść świeżych liści lubczyku
  • łyżka listków świeżej melisy

Przygotowanie:

Ziemniaki myjemy dokładnie i kroimy na łódeczki. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, szykujemy płaską blachę, wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na środek olej rzepakowy. Pomarańczę przelewamy wrzątkiem, ucieramy delikatnie tylko pomarańczową część skórki. Filetujemy jedną pomarańczę, z drugiej wyciskamy sok. Lubczyk szatkujemy na drobno.

Ziemniaki wykładamy na olej, dodajemy masalę, pieprz, sól, skrapiamy sokiem z pomarańczy i posypujemy lubczykiem. Mieszamy rękoma w oleju i wstawiamy do pieca na około 30 minut. Gotowe wykładamy na talerz lub miskę, dodajemy filety z pomarańczy, posypujemy utartą skórką pomarańczową i dodajemy świeże listki melisy i mięty (można użyć samej melisy, albo samej mięty). Dla miłośników nabiału – można dodać pokruszoną, prawdziwą fetę.

Smacznego!

 — — —

Kochani, jesteśmy obecni również na Instagramie. Warto nas śledzić, aby nie przegapić żadnej nowości na naszej stronie czy informacji o organizowanych przez nas wydarzeniach. Na Facebooku niestety niekiedy wiele umyka, warto więc być z nami i tu:

https://instagram.com/gotujmyzdrowo/

Podobne artykuły...