Pieczone serca karczochów z ziołowym aioli

Karczochy można przyrządzić na mnóstwo sposobów – zawsze będą zdrowe, aromatyczne i pyszne. Sprawdźcie, w jakim wydaniu – z parmezanem i mieszanką doskonałych ziół – proponuje je Magda z bloga Dare To Cook!
Danie nie zawiera ani grama soli, zgodnie z naszą kampanią Gotujmy Zdrowo – mniej soli.
Składniki:
- mrożone serca karczochów
- oliwa
- parmezan
- czosnek – 4 ząbki
- pietruszka
- mięta
- kolendra
- 1/2 szklanki majonezu
- cytryna
Przygotowanie:
Karczochy rozmrażamy, skrapiamy oliwą i pieczemy ok. 20 min w 180 stopniach. W blenderze miksujemy czosnek, zioła, sok z 1/2 cytryny, łyżkę otartej skórki z cytryny i majonez. Ciepłe karczochy posypujemy dużą garścią świeżo tartego parmezaneu i ziołami. Podajemy z ziołowym aioli i np. wędzonym pstrągiem.
Smacznego!
— — —
Kochani, jesteśmy obecni również na Instagramie. Warto nas śledzić, aby nie przegapić żadnej nowości na naszej stronie czy informacji o organizowanych przez nas wydarzeniach. Na Facebooku niestety niekiedy wiele umyka, warto więc być z nami i tu: