Pieczone serca karczochów z ziołowym aioli

D71A7921

Karczochy można przyrządzić na mnóstwo sposobów – zawsze będą zdrowe, aromatyczne i pyszne. Sprawdźcie, w jakim wydaniu – z parmezanem i mieszanką doskonałych ziół – proponuje je Magda z bloga Dare To Cook

Danie nie zawiera ani grama soli, zgodnie z naszą kampanią Gotujmy Zdrowo – mniej soli.

Składniki:

  • mrożone serca karczochów
  • oliwa
  • parmezan
  • czosnek – 4 ząbki
  • pietruszka
  • mięta
  • kolendra
  • 1/2 szklanki majonezu
  • cytryna

Przygotowanie:

Karczochy rozmrażamy, skrapiamy oliwą i pieczemy ok. 20 min w 180 stopniach. W blenderze miksujemy czosnek, zioła, sok z 1/2 cytryny, łyżkę otartej skórki z cytryny i majonez. Ciepłe karczochy posypujemy dużą garścią  świeżo tartego parmezaneu i ziołami. Podajemy z ziołowym aioli i np. wędzonym pstrągiem.

Smacznego!

— — —

Kochani, jesteśmy obecni również na Instagramie. Warto nas śledzić, aby nie przegapić żadnej nowości na naszej stronie czy informacji o organizowanych przez nas wydarzeniach. Na Facebooku niestety niekiedy wiele umyka, warto więc być z nami i tu:

https://instagram.com/gotujmyzdrowo/

Podobne artykuły...