Awokado pieczone w dojrzewającym boczku

awokado

Dobre jedzenie to podstawa udanego balu karnawałowego. Magda z daretocook poleca nam szybki i smaczny pomysł na przekąskę. Takim smakołykiem na pewno podbijecie serca gości!

Smaczliwka wdzięczna, bo tak w terminologii botanicznej nazywany jest ten owoc, to jeden z najbardziej wartościowych darów natury, prawdziwa skarbnica cennych składników. Ponadto w tej potrawie nie ma ani grama soli – takie przepisy popieramy w stu procentach. Gotujmy zdrowo – mniej soli!

awokaSKŁADNIKI:

– 2 sztuki awokado
– 8 plasterków dojrzewającego boczku lub pancetty

SOS:

– 2 łyki majonezu
– 2 łyżki jogurtu greckiego
– łyżka soku z cytryny
– łyżka posiekanych papryczek jalapeno
– kolendra lub melisa cytrynowa
– świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki sosu mieszamy w miseczce. Awokado kroimy w ósemki i owijamy boczkiem. Układamy je na blasze do pieczenia i zapiekamy przez kwadrans w 160 stopniach. Podajemy z przygotowanym sosem, oprószone świeżo mielonym pieprzem.

Udanego karnawału i smacznego!

Podobne artykuły...