Młoda, cytrynowa kapusta

kapusta_cytryna-730x400

Młoda kapusta jako dodatek do obiadu czy przekąska to smak i zapach polskiego lata. Dzięki Mai z bloga qmamkasze poznaliśmy nowy, ciekawy sposób na jej przyrządzenie! Jest pysznie!

To prosty i szybki sposób na oryginalne danie, które nie tylko zachwyci nasze kubki smakowe spragnione nowości, ale także orzeźwi nas w upalny dzień. Oczywiście bez dodatku soli, zgodnie z naszą inicjatywą Gotujmy Zdrowo – mniej soli!

Składniki:

  • pół główki młodej kapusty (średniej)
  •  dwie łyżki masła klarowanego
  •  dwie łyżki sosu sojowego Tamari (bezglutenowy)
  •  kilka kropli soku i skórka otarta z około połowy cytryny
  •  garść świeżej mięty
  •  szczypta czerwonego pieprzu

 

Przygotowanie:

Czerwony pieprz rozgniatamy w moździerzu albo nożem na drewnianej desce. Cytrynę myjemy i ocieramy ostrożnie tylko żółtą część skórki. Kapustę myjemy i szatkujemy na średnie kawałki. Na woku rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy kapustę i przesmażamy na dość wysokim ogniu. Dodajemy czerwony pieprz, dolewamy dwie łyżki sosu sojowego, przesmażamy chwilę mieszając, dodajemy kilka kropli soku z cytryny, skórkę cytrynową i mieszamy. Zdejmujemy całość z ognia, dodajemy miętę i wykładamy na miskę. Dekorujemy plasterkiem cytryny i mniejszymi listkami świeżej mięty.

Smacznego!

Podobne artykuły...