Makaron z sosem z awokado i bazylii

makaron_awokado_3

Magda i Adam, autorzy bloga Crust and Dust, rozkochają Was w awokado! Makaron z kremowym sosem o wyjątkowo wiosennym kolorze, pachnący świeżą bazylią i czosnkiem, o delikatnym posmaku sera feta… przeniesie Was wprost do ciepłego, majowego popołudnia!

Zgodnie z naszą kampanią Gotujmy Zdrowo – mniej soli danie nie zawiera jej ani grama. Odpowiednią słoność zapewnia dodatek sera feta lub sera typu feta. Uwaga, czas przygotowania to tylko 10 minut!

Na blogu Magdy i Adama znajdziecie też doskonały poradnik dotyczący awokado – jakie kupić, jak poznać, że jest dojrzałe, jak je przechowywać i wiele innych cennych porad.

Składniki:
  • 300 g makaronu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 dojrzałe awokado hass
  • 1/2 szklanki liści bazylii
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżki sera typu feta
  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według wskazówek podanych na opakowaniu. Pomijamy solenie. Czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Do misy blendera wkładamy czosnek, obrane awokado, liście bazylii, sok z cytryny, oliwę z oliwek, wodę i ser. Miksujemy, aż otrzymamy jednolity i aksamitny sos. Gdyby sos był za gęsty, dodajemy 1 łyżkę wody i blendujemy jeszcze raz. Makaron odcedzamy, z powrotem wkładamy do garnka. Dodajemy sos, mieszamy. Gotowy makaron przekładamy na talerze i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego!

— — —

Kochani, jesteśmy obecni również na Instagramie. Warto nas śledzić, aby nie przegapić żadnej nowości na naszej stronie czy informacji o organizowanych przez nas wydarzeniach. Na Facebooku niestety niekiedy wiele umyka, warto więc być z nami i tu:

https://instagram.com/gotujmyzdrowo/

Podobne artykuły...