Makaron z małżami i krewetkami

makaron z małżami i krewetkami3

Dzięki Kasi z bloga Chillibite możecie przenieść się w czasie i przestrzeni – sprawdźcie, jak smakuje lato w ciepłych, południowych krajach! Przed Wami idealny makaron z małżami i krewetkami.

Owoce morza wbrew pozorom są wyjątkowo proste i szybkie w przygotowaniu – to doskonały sposób na powrót lata na naszych talerzach. Zobaczcie, jak przygotować je bez soli, zgodnie z naszą kampanią Gotujmy Zdrowo – mniej soli

Składniki na 4 porcje:

  • 1 kg świeżych omułków lub innych małży (jak je wybrać i oczyścić, sprawdźcie w instrukcji na blogu Kasi)
  • 400g surowych krewetek tiger
  • 100ml oliwy z oliwek extra virgin
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • 1 świeża czerwona papryczka chilli
  • 100ml białego wytrawnego wina
  • pół pęczka świeżego tymianku
  • 2-3 gałązki lubczyku
  • 30ml soku z cytryny
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 400g makaronu linguine lub spaghetti

małże krewetki

Przygotowanie:

Świeże małże przebierz i oczyść. Wyrzuć wszystkie pęknięte i połamane muszle. Jeśli jakieś małże są otwarte, postukaj muszlą o blat i sprawdź, czy się zamknie, jeśli pozostanie otwarta – wyrzuć ją. Przebrane małże wyszoruj szczoteczką lub szorstkim zmywakiem, a nożykiem usuń bisiory (wystające ze środkowej części muszki czarno-szare nici, którymi małż przytwierdza się do podłoża). Krewetki oczyść z pancerzy pozostawiając tylko ogonek (będzie się ładnie prezentować w potrawie), natnij każdą krewetkę na grzbiecie i usuń przewód pokarmowy (to ta gruba, czarna „nitka”).

Czosnek i papryczkę pokrój w cienkie plasterki, szalotkę pokrój w piórka. Natkę drobno posiekaj. Gałązki tymianku oraz lubczyku zawiąż sznurkiem kuchennym w pęczek. Rozgrzej oliwę na szerokiej patelni lub w dużym garnku, dodaj czosnek, szalotkę, papryczkę i przesmażaj ok 1-2 minut, dodaj wino, zawiązany pęczek tymianku i lubczyku, duś przez ok 5-6 minut bez przykrycia. W międzyczasie w osobnym garnku zagotuj wodę na makaron. 

Zdejmij z patelni pęczek ziół, dodaj małże, przykryj patelnię pokrywką i duś pod przykryciem około 4 minuty. Małże w tym czasie się otworzą i zmienią kolor – jeśli jakieś muszle pozostaną zamknięte, wyrzuć je. W międzyczasie nastaw do gotowania makaron i gotuj go według czasu podanego na opakowaniu. 

Dodaj na patelnię z małżami oczyszczone krewetki, sok z cytryny i posiekaną natkę. Wymieszaj i duś bez przykrycia około 3-4 minuty. Odcedź makaron na durszlaku lub sicie i przełóż na patelnię z owocami morza. Wymieszaj całość dokładnie, by makaron pokrył się aromatycznym sosem, dopraw danie świeżo mielonym pieprzem, przełóż na ogrzany półmisek lub talerze do makaronu i od razu podawaj. Najlepiej z dobrym białym winem.

Smacznego!

— — —

Kochani, jesteśmy obecni również na Instagramie. Warto nas śledzić, aby nie przegapić żadnej nowości na naszej stronie czy informacji o organizowanych przez nas wydarzeniach. Na Facebooku niestety niekiedy wiele umyka, warto więc być z nami i tu:

https://instagram.com/gotujmyzdrowo/

Podobne artykuły...