Makaron z chorizo i czereśniami

makaron_z_czeresniami_chorizo - Copy

Próbowaliście kiedyś czereśni w… pikantnym sosie? W połączeniu z chorizo, pomidorami i aromatycznym rozmarynem stanowią pyszny dodatek do makaronu! To wyjątkowe danie to pomysł Magdy i Adama z bloga Crust and Dust.

Jest słono, słodko i ostro – w jednym daniu! Nie bójcie się połączyć polskich czereśni z  tą wyjątkowo smaczną, pikantną hiszpańską kiełbasą, efekt będzie niesamowity! Danie doskonałe jest na obiad lub kolację i oczywiście bez dodatku soli, zgodnie z naszą akcją Gotujmy Zdrowo – mniej soli.

Składniki dla 2 osób:

  • 200 g makaronu casarecce 
  • 100 g ostrego chorizo
  • 50 g czereśni wydrylowanych
  • 2 łyżki passaty pomidorowej 
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. W czasie, gdy gotujemy makaron, przygotowujemy sos. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Chorizo kroimy w kostkę (pozbywamy się osłonki).  Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, rozmaryn i smażymy na małym ogniu przez 3 minuty. Do cebuli dodajemy czosnek i smażymy 30 sekund. Do cebuli i czosnku dodajemy chorizo i smażymy mieszając 1 minutę. Dodajemy passatę, połówki czereśni i podsmażamy kolejną minutę. Gotowy sos mieszamy z makaronem, wyjmujemy rozmaryn i serwujemy. 

Smacznego!

Podobne artykuły...