Łosoś pieczony z sosem cytrynowo – tymiankowym

łosoś z sosem cytrynowo-tymiankowym

Łosoś to ryba idealna na zimę – pełna zdrowych tłuszczów, dodająca energii i mnóstwa składników odżywczych. Kasia z bloga ChilliBite proponuje go pieczonego na pomarańczy, z zaskakująco aromatycznym i pysznym sosem cytrynowym z nutą tymianku, a na dodatek – ryż cytrynowy!

Ten szybki i łatwy w przygotowaniu, a zarazem bardzo elegancki obiad nie wymaga użycia ani grama soli. Jak zawsze zgodnie z naszą inicjatywą Gotujmy Zdrowo – mniej soli!

Składniki do przygotowania łososia:

  • ok 200g filetu z łososia pacyficznego na osobę
  • świeżo mielony biały pieprz
  • kilka gałązek tymianku
  • świeża pomarańcza
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 165°C. Łososia umyj, osusz, podziel na porcje i oprósz świeżo mielonym białym pieprzem. Oderwij listki z gałązek tymianku. Pomarańczę obierz i pokrój na plastry. Skrop naczynie do zapiekania oliwą z oliwek, na dnie ułóż plastry pomarańczy, a na wierzchu łososia. Posyp rybę listkami tymianku i skrop oliwą z oliwek. Piecz rybę ok 15-20 minut. Podawaj z ugotowanym na sypko ryżem cytrynowym i wyśmienitym sosem cytrynowo-tymiankowym.

łosoś z sosem cytrynowym kolaż

Składniki na sos cytrynowy – tymiankowy:

  • 1 łyżeczka domowej vegety według przepisu Kasi
  • kilka gałązek tymianku
  • 2 łyżki dobrego miękkiego masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sok i skórka z 1 ekologicznej, niewoskowanej cytryny
  • świeżo mielony biały pieprz
  • 2 żółtka

Przygotowanie:

Zagotuj 2 szklanki wrzątku z łyżeczką domowej vegety z gałązkami tymianku i zmniejsz płomień. Utrzyj 1 łyżkę masła z mąką i rozprowadź trzepaczką w pyrkoczącym bulionie, aż zacznie gęstnieć. Dodaj sok i skórkę z cytryny, dopraw świeżo mielonym białym pieprzem, usuń tymianek. Zdejmij sos z palnika. Utrzyj pozostałe masło z żółtkami i wylej cieniutką strużką do sosu, cały czas mieszając trzepaczką, by jajka się nie ścięły. Sos pięknie zgęstnieje i będzie miał konsystencję kremu. Polej rybę na półmisku sosem.

Składniki do przygotowania ryżu cytrynowego na sypko:

  • szklanka ryżu jaśminowego
  • szklanka wody
  • skórka otarta z 1 ekologicznej, niewoskowanej cytryny
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

Ryż wsyp do miski i umyj w chłodnej wodzie. Mycie polega na 6 krotnym płukaniu z wymianą wody, pomiędzy płukaniami 3 krotnym „praniu” (po odlaniu wody). Trzeba to robić energicznie, ale też ostrożnie, by nie połamać ziaren. Po właściwym umyciu ryżu, woda w misce powinna być przezroczysta. 

Po umyciu zalej ryż dobrą zimną wodą, przykryj garnek i wstaw na silny ogień. Od zagotowania wody, gotuj ok. 2-3 minuty na dużym ogniu, a następnie zmniejsz ogień do minimalnego i gotuj wciąż pod przykryciem ok. 10-12 minut. Po tym czasie zestaw garnek z płyty i otul ręcznikiem i odstaw na ok. 15-25 min, by ryż doszedł. Potem odkryj garnek, wymieszaj ryż z masłem i skórką cytrynową. Podawaj ryż do ryby doprawiony koperkiem z bulw fenkuła.

Smacznego!

— — —

Kochani, jesteśmy obecni również na Instagramie. Warto nas śledzić, aby nie przegapić żadnej nowości na naszej stronie czy informacji o organizowanych przez nas wydarzeniach. Na Facebooku niestety niekiedy wiele umyka, warto więc być z nami i tu:

https://instagram.com/gotujmyzdrowo/

Podobne artykuły...