Krem ze zwykłych ziemniaków z limonką

zupa_ziemniak_4-730x400

Udowadniamy, że wcale nie potrzeba wielu wymyślnych składników, ani kilku godzin w kuchni, by przygotować coś pysznego i zdrowego. Maia z bloga qmamkasze podpowiada, jak ze zwykłych, dobrze znanych nam ziemniaków wyczarować coś wyjątkowego.

A do tego… wiosenna i orzeźwiająca nutka w smaku i zapachu, którą zapewnia nam limonka. Prosty sposób na przepyszny obiad, a przede wszystkim – tak jak lubimy najbardziej – bez grama soli! Pamiętajcie, Gotujmy Zdrowo – mniej soli!

Składniki:
– 1/2 kg ziemniaków
– łyżka masła ghee (klarowanego)
– rozgnieciony pieprz
– 2 cm świeżego imbiru
– szczypta suszonego rozmarynu
– szczypta asafetydy
– maleńka szczypta czarnej soli
– 2 szklanki wody
– 2 większe liście kaffiru
– utarta skórka z 1 i 1/2 limonki (wg smaku)
– świeża zielona kolendra lub bazylia
zupa_ziemniak_1
Przygotowanie:

Ziemniaki i imbir obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze części. Limonkę oblewamy wrzątkiem. W garnku, najlepiej żeliwnym, roztapiamy łyżkę masła ghee i wrzucamy pokrojone ziemniaki. Dodajemy pieprz, asafetydę, rozmaryn, imbir i sól. Mieszamy i zakrywamy przykrywką na około 5 minut. Po tym czasie wlewamy wodę, dorzucamy liście kaffiru i gotujemy do miękkości pod przykryciem. Z ugotowanych ziemniaków wyciągamy liście, blendujemy na gładką masę, do której bezpośrednio ucieramy na drobnej tarce zieloną część skórki limonki i mieszamy.

Serwujemy  z odrobiną roztopionego masła. Doskonale pasują też zielone liście świeżej kolendry.

Smacznego!

Podobne artykuły...