Krem z brokułów z chipsami z prosciutto

DSC_0933 — kopia

Nie ma nic bardziej rozgrzewającego w zimie niż gęsta i pożywna zupa-krem. Sprawdźcie propozycję Sylwii, współautorki bloga Kuchnia w formie, na aromatyczny i zdrowy krem z brokułów z niecodziennym dodatkiem oscypka i chipsów z… prosciutto! 

Danie nie wymaga dodatku soli, zgodnie z naszą kampanią Gotujmy Zdrowo – mniej soli.

Składniki:

  • duży brokuł
  • duży oscypek
  • kilka plastrów dobrego prosciutto
  • garść świeżej bazylii
  • seler
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 3 ziemniaki
  • pieprz

Wszystkie warzywa umyć, pokroić. Różyczki brokuła odłożyć, włoszczyznę i ziemniaki oraz cebulę i czosnek przełożyć do garnka. Wlać wodę i gotować do miękkości. Pod koniec dodać kawałki brokuła (kilka różyczek można zostawić do dekoracji). Gotować kolejne 10 minut, dodać listki bazylii, połowę oscypka i zmiksować na gładki krem. Szynkę uprażyć na suchej patelni. Potem na tej samej patelni delikatnie podpiec plastry oscypka. Zupę rozlać do miseczek, do każdej dodać chipsy z szynki i plaster ciepłego sera. Krem można podawać z grzankami.

Smacznego!

— — —

Kochani, jesteśmy obecni również na Instagramie. Warto nas śledzić, aby nie przegapić żadnej nowości na naszej stronie czy informacji o organizowanych przez nas wydarzeniach. Na Facebooku niestety niekiedy wiele umyka, warto więc być z nami i tu:

https://instagram.com/gotujmyzdrowo/

Podobne artykuły...