Krem z białych szparagów

zupa_krem_ze_szparagów - Copy

Sezon na szparagi powoli dobiega końca – dlatego warto wykorzystać je jak najlepiej! Przed Wami lekka zupa-krem z białych szparagów autorstwa Magdy i Adama z bloga Crust and Dust.

Nie ma nic lepszego na obiad lub kolację w letni, upalny dzień niż delikatna zupa-krem. Jeszcze lepiej, jeśli jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa – na przykład bez soli, zgodnie z naszą akcją Gotujmy Zdrowo – mniej soli!

Składniki:

  • 500 g białych szparagów
  • 1 por 
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 lampki białego wytrawnego wina
  • 3 szklanki wywaru warzywnego bez soli (z tego przepisu)
  • 200 ml śmietanki 36%
  • olej lniany do podania

Przygotowanie:

Szparagi dokładnie myjemy i obieramy. Odkrawamy główki, jeśli lubimy ich strukturę. Pora dokładnie myjemy i siekamy białą część. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę, pora. Smażymy na wolnym ogniu mieszając 5 minut. W garnku rozgrzewamy wywar warzywny, dodajemy obrane szparagi, pora i cebulę, wino. Gotujemy 20 minut. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i przesmażamy na nim główki szparagów (do późniejszej dekoracji). Jeśli ktoś nie lubi szparagowych główek, może całe szparagi ugotować w wywarze. Ugotowaną zupę zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietankę i miksujemy na jednolitą masę. Przed podaniem skrapiamy olejem lnianym.

Smacznego!

Podobne artykuły...