Jesienna sałatka z jarmużem, dynią i komosą ryżową

D71A80711

Kiedy nadchodzą pierwsze jesienne chłody i deszcze, wszyscy potrzebujemy zastrzyku witamin. Najlepsze są te naturalne – spróbujcie idealnej na jesień sałatki według pomysłu Magdy z bloga Dare To Cook

Kolorowo, pysznie i zdrowo – jesień to najlepsza pora roku na pieczone warzywa, dzięki którym zachowujemy smaki lata, a równocześnie dostarczamy sobie mnóstwo witamin. Danie oczywiście nie zawiera ani grama soli, zgodnie z naszą inicjatywą Gotujmy Zdrowo – mniej soli

Składniki dla 2 osób:

  • 1,5 kg dyni ze skórą
  • jarmuż
  • 6 rzodkiewek pociętych w ćwiartki
  • 1 dymka drobno posiekana
  • 1/3 szklanki komosy ryżowej
  • 2 łyżki sosu worcestershire
  • 1 łyżeczka sambal oelek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pomidor malinowy pocięty w małe kawałki
  • oliwa
  • oscypek

Przygotowanie:

Dynię pieczmy ok. 40 min w 200 stopniach. Komosę gotujemy zgodnie z instrukcją z opakowania. Na dużej patelni smażymy jarmuż pocięty w małe kawałki, dodajemy rzodkiewkę, czosnek, dymkę i pomidora. Smażymy, aż wszystkie warzywa zmiękną. Dodajemy komosę, sambal i sos wocestershire. Podsmażamy, aż wszystkie smaki się połączą ok. minutę, podajemy z obraną, pokrojoną w kostkę dynią i startym oscypkiem.

Smacznego!

Podobne artykuły...