napis

Wielu osobom wydaje się, że bez soli nic nie będzie smaczne. My postanowiliśmy sól odczarować!

Udowodniamy, że można bez soli i co więcej, że będzie smacznie. Bo to co jesz zależy tylko od Ciebie. 

Według WHO dzienna dawka soli to 5g, czyli jedna płaska łyżeczka. Tymczasem Polacy spożywają jej dwa, a nawet trzy razy więcej. Nie pozostaje to bez wpływu na zdrowie. Nadmiar sodu (a sól do właśnie sód w związku z chlorem – chlorek sodu) powoduje nadciśnienie, opuchnięcia, zwiększa ryzyko udaru, chorób nerek, a także osteoporozy.

Ograniczenie spożycia soli niestety nie jest takie łatwe. Oprócz soli, której używasz świadomie jest jeszcze sól ukryta przede wszystkim w żywności przetworzonej, a także w wędlinach, serach, rybach, a nawet w chlebie. No i jeszcze to mylne przeświadczenie, że bez soli nic nie będzie Ci smakowało.

Tymczasem to nieprawda. Istnieje wiele przypraw, które z powodzeniem nadadzą potrawom pożądany smak. Mięso możemy zamarynować tak, że nie będzie konieczny nawet jeden kryształek soli.

Chcielibyśmy namówić Cię do zmiany Twojego sposobu gotowania. Jeśli gotujesz w domu, dla rodziny i masz wpływ na to co i jak przygotowujesz, wypróbuj któryś z naszych przepisów. Jeśli wybierasz produkty w sklepie – czytaj etykiety i wybieraj te, z jak najmniejszą zawartością soli. Wodę też pij niskosodową.

Będzie smacznie i zdrowo. A to już pełnia szczęścia!

Podobne artykuły...