Domowy budyń czekoladowy

budyn_czeko_5 (1)

Trudno znaleźć osobę, która nie lubi budyniu czekoladowego. Maia z bloga qmamkasze zdradza Wam jej sekret na pyszny i prosty budyń domowy! Dodatek kudzu sprawia, że staje się on źródłem zdrowia – redukuje napięcie i stres oraz wspiera układ pokarmowy.

Danie nie wymaga dodatku soli, zgodnie z naszą inicjatywą Gotujmy Zdrowo – mniej soli.

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mleka jaglanego
  • 4 łyżeczki kudzu
  • mała łyżeczka oleju kokosowego lub masła klarowanego
  • dwie łyżki gorzkiego, naturalnego kakao

Przygotowanie:

Szklankę mleka jaglanego podgrzewamy w rondlu z dodatkiem tłuszczu, wsypujemy kakao i mieszamy energicznie trzepaczką, tak żeby nie było żadnych grudek. Kudzu odmierzamy i dokładnie rozprowadzamy w połowie szklanki zimnego mleka. Mieszankę wlewamy do gotującego się mleka, cały czas mieszając trzepaczką, aż całość ładnie zgęstnieje. Podajemy na ciepło.

Smacznego!

— — —

Kochani, jesteśmy obecni również na Instagramie. Warto nas śledzić, aby nie przegapić żadnej nowości na naszej stronie czy informacji o organizowanych przez nas wydarzeniach. Na Facebooku niestety niekiedy wiele umyka, warto więc być z nami i tu:

https://instagram.com/gotujmyzdrowo/

Podobne artykuły...