Domowe podpłomyki z jagnięciną i świeżymi ziołami

D71A6716 - Copy

Zdrowa, równie smaczna alternatywa dla tych, którzy uwielbiają pizzę – domowe podpłomyki z pysznymi dodatkami proponuje nam Magda, autorka bloga Dare To Cook.

Wyjątkowo delikatne i chrupkie ciasto, bez drożdży, szybkie w przygotowaniu… Do tego lekka jagnięcina i świeże, cudownie pachnące zioła – to sposób na idealny majowy, wiosenny obiad! A przede wszystkim – bez grama soli, zgodnie z naszą inicjatywą Gotujmy Zdrowo – mniej soli!

Składniki na ciasto:
3/4 szklanki mąki
łyżka oliwy
1/3 wrzącej wody
.
Składniki na farsz:
250 g mielonej jagnięciny
garść posiekanej świeżej kolendry
pieprz
1 ząbek czosnku
łyżeczka kuminu
łyżeczka suszonych ziaren kolendry
1 szt habanero
kilka listków szałwii
8 plastrów bakłażana -opcjonlanie
.
Składniki na sos:
200 ml jogurtu naturalnego
łyżka soku z cytryny
kolendra świeża
mięta świeża
.
D71A6716

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy oliwę i stopniowo zagniatając wlewamy wrzątek. Ciasto będzie miało delikatną, lekko plastelinowatą konsystencję. Zagniecione ciasto odstawiamy na kwadrans do odpoczęcia. Do jagnięciny dodajemy starty na tarce czosnek, suszone przyprawy i kolendrę. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. Ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy na cienkie placuszki. Na papier do do pieczenia wykładamy ciasto a na nim układamy jagnięcinę, bakłażana, pociętą w plastry papryczkę habanero i listki szałwii. Podpłomyki pieczemy ok. 20 min temperaturze 180 stopni. Podajemy ze świeżymi ziołami i sosem jogurtowym.

Smacznego!

Podobne artykuły...