Consomme z białych szparagów

unnamed - Copy

Sezon na szparagi trwa krótko, zaledwie do końca czerwca – korzystajmy więc póki można! Pyszne, zdrowe, przyrządzone w ciekawy sposób – według pomysłu naszej ekspertki Ewy Olejniczak, uczennicy Szefa Kuchni Kurta Schellera!

Consomme to rodzaj delikatnej, kremowej zupy – przyrządzona z białych szparag z dodatkiem cytryny smakuje zniewalająco. Do tego sałatka z zielonych szparagów z pysznymi, dojrzałymi pomidorami i szyjkami rakowymi oraz pachnącym, świeżym koprem… A wszystko zgodnie z naszą inicjatywą Gotujmy Zdrowo – mniej soli!

Składniki na consomme:

  • Szparagi białe 500g
  • Cytryna 1 szt.
  • Cukier 10g

Składniki na sałatkę:

  • Zielone szparagi 200g
  • Czerwona cebula 30g
  • Pomidor 120g
  • Szyjki rakowe 80g
  • Masło 20g
  • Koper – kilka gałązek

Przygotowanie:

Białe szparagi należy obrać i wrzucić do 1,2 wody dodać cukier i sok z cytryny. Gotujemy 30 minut. Zielone szparagi sparzyć we wrzącej wodzie. Pokroić w plasterki-główki, które można zostawić do dekoracji. Cebule obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Wymieszać ze szparagami. Pomidora sparzyć we wrzątku, obrać ze skórki i wyjąć gniazda nasienne. Pokroić w concasse (drobna kostka). Szyjki rakowe oczyścić i poddusić 4 minuty na maśle, wyjąć na ręcznik papierowy. Na środku talerza układamy sałatkę, dookoła pomidory, szyjki rakowe i drobny koper. Zupę podajemy oddzielnie – tak, aby nasi goście najpierw zobaczyli kompozycje dodatków.

Smacznego!

Podobne artykuły...