Białe szparagi z dżemem truskawkowym

szparagi_dzem-687x1024

Próbowaliście kiedyś szparagów z… truskawkami? To oryginalne – i przepyszne! – połączenie to pomysł Mai, autorki bloga qmamkasze. Spróbujcie koniecznie, póki jest sezon na obydwa składniki!

Do tego orzeźwiająca mięta z dodatkiem czosnku i świeżo mielonego pieprzu… Tego smaku nie da się opisać! A poza tym – danie nie zawiera soli, zgodnie z naszą inicjatywą Gotujmy Zdrowo – mniej soli.

Składniki:

  • pęczek białych szparagów
  • łyżeczka syropu klonowego (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki dżemu truskawkowego (domowego bez cukru)
  • ząbek czosnku
  • niepełna łyżeczka sosu sojowego tamari (bezglutenowego)
  • łyżka masła klarowanego
  • gałązka świeżej mięty
  • 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • większa szczypta podprażonych płatków z miąższu kokosa

Przygotowanie:

Szparagi łamiemy i obieramt, pozostawiając delikatne końcówki nietknięte. Czosnek rozgniatamy, obieramy, szatkujemy i rozcieramy na pastę. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane z odrobiną syropu klonowego. Dorzucamy szparagi, podsmażamy je chwilę, dodajemy roztarty czosnek, świeżo mielony czarny pieprz i czekamy, aż delikatnie zbrązowieje.

Teraz trochę sosu sojowego i pyszny, zredukowany dżem truskawkowy bez cukru. Pozwalamy mu objąć przyjemnie szparagi i połączyć się z pozostałymi składnikami. Serwujemy od razu z gałązką delikatnej mięty albo z listkami tajskiej bazylii i z prażonymi płatkami kokosowymi.

Smacznego!

Podobne artykuły...