Barszcz na domowym zakwasie

D71A8540

Magda, autorka bloga Dare To Cook, zachwyciła nas przepisem na pyszny, domowy, rozgrzewający barszcz na domowym zakwasie w… żółtym kolorze! Dzięki zakwasowi doprawionemu przed kiszeniem zupa nie wymaga dodatku ani grama soli.

Jak zawsze, zgodnie z naszą kampanią Gotujmy Zdrowo – mniej soli!

Składniki:

  • 1 litr zakwasu z żółtych buraków (przepis Magdy znajdziecie tutaj)
  • 1/2 kaczki, lub korpus, skrzydełka, nóżka
  • włoszczyzna
  • świeży lubczyk
  • pieprz
  • 3 l wody

Przygotowanie:

Mięso myjemy w zimnej wodzie. W dużym garnku gotujemy mięso z wodą, aż zacznie wrzeć i pojawią się szumowiny. Wylewamy wodę z szumowinami, myjemy mięso, garnek i ponownie zalewamy mięso zimną wodą, dodajemy umyte i pokrojone na pół warzywa. Zupę zagotowujemy, zmniejszamy ogień na najmniejszy i gotujemy ok. 3 godziny. Rosół odcedzamy przez sitko. Do 2 l rosołu dodajemy 1 l zakwasu z żółtych buraków, podgrzewamy, doprawiamy pieprzem i podjemy czysty, lub z uszkami.

Smacznego!

— — —

Kochani, jesteśmy obecni również na Instagramie. Warto nas śledzić, aby nie przegapić żadnej nowości na naszej stronie czy informacji o organizowanych przez nas wydarzeniach. Na Facebooku niestety niekiedy wiele umyka, warto więc być z nami i tu:

https://instagram.com/gotujmyzdrowo/

Podobne artykuły...